In de zomer van 2022 werd de 10-jarige Lucca voor de ogen van zijn ouders Linda en Louis uit hun huis in Spanje gesleept. Via een Spaanse mediator ontdekten zij waar hun zoon verbleef. Een conflict met de directeur van de dorpsschool in het Spaanse Maella, waardoor Linda en Louis besloten om hun zoon thuisonderwijs te geven, was de aanleiding voor de uithuisplaatsing. Maar in de stukken van de sociale dienst stonden volgens zijn ouders allerlei fouten.
Zes dagen nadat Lucca op 12 juli 2022 door de sociale dienst uit hun huis in de Spaanse regio Aragón was gehaald en naar een opvangplek was gebracht (zie deel 1), kwamen zijn ouders Linda en Louis in contact met Joanna Pachwicewicz, een Spaanse mediator. Zij heeft veel ouders geholpen om hun kind terug te krijgen, die het slachtoffer zijn van “internationale institutionele ontvoeringen” zoals zij dat noemt. (zie kader) Zij wist te achterhalen dat Lucca in een ‘safehouse’ in Zaragoza verbleef, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, zo’n 300 kilometer ten westen van Barcelona en 130 kilometer van hun eigen woonplaats.
Linda
“Ze hadden het belangrijkste document opzettelijk achtergehouden”
Linda en Louis probeerden, naast de papieren die de Guardia Civil vlak na Lucca’s ontvoering op de grond had gesmeten en door de wind over het hele terrein waren verspreid, via Pachwicewicz ook de andere juridische stukken van de sociale dienst te bemachtigen. “Ze hadden het belangrijkste document opzettelijk achtergehouden”, vertelt Linda. Dat betrof een juridisch stuk waarbij ze bezwaar konden maken tegen het voorstel van de kinderbescherming van de sociale dienst IASS (Instituto Aragonés de Servicios Sociales, Protección a la infancia), dat ze uit de ouderlijke macht zouden worden geschorst.

Zaragoza is een provincie in het noordoosten van Spanje en maakt deel uit van de regio Aragón. De streek staat bekend als de ‘Spaanse Toscane’ en Linda en Louis woonden daar op het landgoed ‘Finca La Solución’, met een olijfboomgaard, dieren en eenvoudige natuurcamping.
De sociale dienst stelde dat Lucca werd verwaarloosd, omdat hij niet naar de dorpsschool ging, geen bezoek bracht aan het consultatiebureau en sociaal geïsoleerd raakte binnen het gezin. In hun rapport stond: “De ouders stellen hun eigen belangen boven die van hun kind.” Lucca’s ouders betwisten dit en benadrukken dat de bezoeken aan het consultatiebureau niet verplicht waren. Ze vertrouwden op een bevriende arts, die regelmatig een medische check-up uitvoerde. “Alles was op onze manier goed geregeld.”
Linda
“Alles was op onze manier goed geregeld.”
“De sociale dienst van Aragón had helemaal geen onderzoek gedaan”, stelt Louis. Vanwege een conflict met de directeur van de dorpsschool, kreeg Lucca sinds de lockdown thuisonderwijs. Een caravan op het terrein deed dienst als leslokaal. Ze gebruikten bestaand Spaans lesmateriaal of Nederlandse schooltelevisie. Linda: “We zijn ook heel creatief bezig geweest om de lesjes te integreren met het dagelijks leven. Bijvoorbeeld biologieles was helpen met de dierenverzorging, terwijl ik ondertussen van alles vertelde over plant- en dierkunde”.

De extreme coronamaatregelen op de Spaanse dorpsschool waren voor Linda en Louis een reden om hun zoon vanaf het schooljaar 2020-2021 thuis te houden. Lucca, die na de lockdown enthousiast was om weer naar school te gaan, kwam na enkele dagen huilend thuis. “Kinderen moesten de hele dag een mondkapje dragen, zelfs tijdens de gymnastiekles. Als er een kind nieste of kuchte ging de deur van het lokaal op slot en kwam een vreemde een teststaaf in ieder kinds neus stoppen.”, zegt Linda. Ze vond dat de school was veranderd in een medische instelling. In een brief vroeg ze de directeur om uitleg te geven over de medische handelingen — zoals de temperatuur meten met een voorhoofdthermometer — zonder ouderlijke toestemming en de vereiste certificaten. Hierop kreeg ze nooit antwoord.
Het conflict met de schooldirecteur dateerde echter al van voor de coronaperiode. Lucca werd veelvuldig op school gepest en de directeur, tevens zijn leerkracht, weigerde in te grijpen. “Hij had niet veel op met buitenlanders en nam Lucca’s dyslexie niet serieus, waardoor hij de lessen moeilijk kon volgen” zeggen zijn ouders. De school weigerde het lesprogramma aan te passen aan zijn behoeften. Linda en Louis probeerden in de regio een geschikte school voor hem te vinden, waar hij wel begeleiding kon krijgen. Door regelgeving was hij echter verplicht om in zijn eigen gemeente naar school te gaan.
“Instanties die illegale dingen doen. Daar komt het eigenlijk allemaal op neer.”
Linda

Om meer mogelijkheden voor hun zoon te creëren, overwogen Linda en Louis te verhuizen. Eén optie was Valencia, waar Linda’s werkgever een vestiging had, wat haar carrièrekansen zou verbeteren. “Ook een terugkeer naar Nederland is overwogen. Maar de lockdown en coronamaatregelen hardden de boel vertraagd. Wij konden aanvankelijk niets concreets ondernemen, omdat het zelfs verboden was om de provinciegrens over te gaan. In 2022 namen we serieuze voorbereidingen voor een verhuizing, zoals een makelaar vinden om de finca (landgoed) te verkopen, spullen uit te zoeken en een nieuwe woonplek te vinden. En toen werd hij ontvoerd…. ”, verzucht Linda.
Joanna Pachwicewicz, die ouders helpt die te maken hebben met een internationale institutionele ontvoering van hun kind, onderzocht de zaak en ontdekte fouten in het rapport van de sociale dienst. Zo werd gesteld dat het gezin in een caravan woonde en later in “een huis met gele stenen”, dat het huis niet schoon was, terwijl de instanties nooit binnen zijn geweest. “Ze wisten niet eens dat Lucca een oudere broer had”, zegt Lucca’s vader. Een serieus gesprek met de directeur of de instanties om naar een oplossing te zoeken is er nooit geweest. De sociale dienst in Aragón nam direct de meest vergaande maatregel om Lucca onder hun voogdij te nemen en stuurde erop aan om Linda en Louis uit de ouderlijke macht te zetten.
Joanna Pachwicewicz is voorzitter van de stichting PorAymara, die in actie komt wanneer internationale kinderrechten zijn geschonden. De stichting richt zich op gevallen van ‘institutionele ontvoeringen’ en helpt bij situaties waarbij kinderen op onrechtmatige wijze onder andermans voogdij zijn geplaatst. Pachwicewicz biedt juridisch advies en bemiddeling en stelt dat ze al meer dan 200 kinderen heeft bevrijd, door de internationale wetgeving op een efficiënte manier toe te passen.
Uiteindelijk kreeg Pachwicewicz het voor elkaar om Lucca met zijn ouders te verenigen, voorwaarde was wel dat het gezin binnen 48 uur uit Spanje moest vertrekken en ingeschreven zou staan bij een Nederlandse school. “Wij zijn uiteindelijk hals over kop weggegaan”, zegt Linda. Alle bezittingen, het huis en de dieren hebben ze achter moeten laten. “Het ging nooit om de jongen”, zegt Louis, “maar ze hebben hem als instrument gebruikt om ons weg te krijgen.”
We hebben naar aanleiding van bovenstaand verhaal zowel de directie van de school in Maella als de gemeente om commentaar gevraagd. De gemeente heeft niet gereageerd en de school liet weten: “Het spijt me, maar we kunnen niet meewerken aan uw onderzoek. Het instituut is niet gemachtigd door de regering van Aragon om uitspraken te doen over deze zaak.” Op meerdere verzoeken van de ouders aan school om kopieën van documenten en schoolspullen opgestuurd te krijgen hebben ze nooit een recatie gekregen.
Binnenkort in deel 3: Hield de ontvoering van Lucca verband met de komst van een grootschalig windmolenpark in de achtertuin van het gezin?
Ella Ster | ellaster.nl
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.