Lost in Europe, een journalistiek project opgericht door journaliste Geesje van Haren en Sanne Terlingen, heeft de Daphne Caruana Galizia-onderscheiding ontvangen. Ze hebben in kaart gebracht dat er zo’n 52 duizend vermiste migrantkinderen in Europa zijn. “Europese lidstaten zijn verantwoordelijk voor deze kinderen. Zij hebben de voogdij over hen. Toch verdwijnen de kinderen en weten we niet eens hoeveel er vermist zijn”, aldus journaliste Geesje van Haren.
Lost in Europe wint prestieuze prijs voor journalistiek
Lost in Europe bracht aan het licht dat in de afgelopen drie jaar het aantal uit asielcentra in Europa verdwenen migrantenkinderen verdubbeld is, tot bijna 51.4333 duizend. Elke dag komen daar gemiddeld vijftig kinderen per dag bij. Lost in Europe startte het onderzoek al in 2016, nadat een voormalige werknemer van Europol stelde dat er minstens 10.000 kinderen in Europa vermist waren geraakt. Velen van hen zouden gevlucht kunnen zijn naar familie of vrienden elders in Europa zonder het te melden, maar gevreesd wordt ook dat velen in handen zijn gevallen van drugsbendes, mensenhandelaren, zijn gedwongen tot bedelarij, of verkocht in de seksindustrie.
Geesje van Haren, die samen met journalist Sanne Terlingen Lost in Europe heeft opgericht, deelde in haar acceptatieverklaring dat het project vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg van een falend systeem bloot heeft gelegd. “Dit onderzoek onderstreept opnieuw dat de gegevens die we zoeken, vaak niet bestaan. Europese lidstaten zijn verantwoordelijk voor deze kinderen. Zij hebben de voogdij over hen. Toch verdwijnen de kinderen en weten we niet eens hoeveel er vermist zijn. Van de 27 Europese landen die we om gegevens vroegen, plus Moldavië, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, reageerden er slechts 22 op onze vragen en slechts 13 landen verstrekten gegevens. Grote landen als Frankrijk en Spanje reageerden niet eens.”
Lost in Europe vindt de apathische houding van veel landen niet acceptabel. “Kinderen die alleen door Europa reizen zijn een nationale verantwoordelijkheid, ze vallen onder de voogdij van het land waar ze zijn. Is het aanvaardbaar dat een kind onder uw voogdij verdwijnt en u niet naar het kind op zoek gaat?”
De onderscheiding, vernoemd naar de vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia uit Malta, die corruptie, witwaspraktijken en georganiseerde misdaad aan de kaak stelde, is bekrachtigd door het Europees Parlement.
Argos
In het team van Lost in Europe, bestaande uit 23 onderzoeksjournalisten uit 12 Europese landen, zitten ook Sanne Terlingen en Huub Jaspers, de makers van de spraakmakende Argos-uitzendingen ‘Glassscherven en duistere rituelen’ over sadistisch ritueel misbruik. Deze documentaire, die geen aantoonbare onjuistheden bevatte, is vorig jaar wel offline gehaald. Argos heeft inmiddels een rapport gepubliceerd over de redactionele besluitvorming in dit dossier. Daarin wordt gesteld dat er sprake was van te weinig “tegenspraak” en “checks and balances” zonder expliciet te maken wat er aan de inhoud niet zou kloppen.
Ella Ster | Bron: ellaster.nl
Dit artikel verscheen eerder in N°45, 9 november 2024, van De Andere Krant.
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.