Het spreekverbod en de conclusie van rechtbank dat er geen enkel bewijs is voor een satanisch-pedofiel netwerk in Bodegraven, is niet gebaseerd op onderzoek, maar op het ontbreken daarvan.
De rechtbank in Zutphen heeft Alice Besselink op 26 augustus verboden “om zich op welke wijze dan ook nog langer uit te laten over het bestaan van een satanisch-pedofiel netwerk in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk”. De Zuid-Hollandse gemeente sleepte haar voor de rechter, omdat ze vanaf april berichten heeft gedeeld over het vermeende misbruik dat Joost Knevel, die in Bodegraven opgroeide, daar in zijn jeugd heeft meegemaakt. Als de oud-politieagent Besselink zich opnieuw uitlaat over de zaak, of niet alle online uitingen erover verwijdert, moet ze per incident een dwangsom van 5000 euro betalen, oplopend tot 400.000 euro. De rechter sluit ook een gevangenisstraf niet uit.
Daarmee lijkt een einde te komen aan de mogelijkheid om het onderzoek te heropenen, of de Bodegravenzaak tegen het licht te houden, iets waartoe Besselink meermaals heeft opgeroepen. De rechtbank vindt dat de beschuldigingen die ze met naam en toenaam had gemaakt “een ernstige inbreuk op de persoonlijk levenssfeer” van de betrokkenen waren. “Voor het bestaan van een, volgens de vrouw wijdvertakt, satanisch-pedofiel netwerk bestaat geen enkel bewijs. Dit is in eerdere rechtszaken al meerdere keren vastgesteld”, schrijft de rechtbank in haar verklaring.
Er heeft nooit onderzoek plaatsgevonden
Het klopt dat er in de strafzaak tegen Joost Knevel en Micha Kat door de rechtbank is gesteld dat er geen enkel bewijs voor het misbruik of pedofielennetwerk zou zijn, maar daar is wel het een en ander op af te dingen. Politie en Justitie hebben nooit onderzoek in de zaak gedaan, noch Knevel of de door hem aangedragen getuigen zijn gehoord. Na zijn eerste aangifte liet het OM weten “geen nader onderzoek te doen of tot vervolging over te gaan. De reden daarvoor is dat de door u geschetste feiten en omstandigheden geen begin van een redelijk vermoeden van schuld geven aan enig strafbaar feit.” Ook de door Knevel gestarte Artikel 12-procedure leidde niet tot het gewenste onderzoek.
Knevel is op valse gronden uitgeleverd
Rond dezelfde tijd startte de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een civiele procedure, waardoor Knevel een spreekverbod kreeg opgelegd. Een strafrechtelijk onderzoek onder de codenaam ‘Bubry’ — vanwege smadelijke en opruiende uitlatingen door Knevel, Micha Kat en Wouter Raatgever — liep toen al. Justitie liet Knevel op basis van terrorisme-claims door Spanje uitleveren. Deze ernstige beschuldiging is uiteindelijk niet ter laste gelegd.
Na zijn uitlevering stelde het Pieter Baan Centrum vast dat Knevel aan wanen leed. Deze diagnose was onder andere gebaseerd op het gebrek aan bewijs van de politie en het standpunt van het LEBZ, de Landelijk Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken, die claimt dat er wereldwijd geen bewijs bestaat voor satanisch ritueel misbruik. Daaruit concludeerde de rechtbank dat het misbruik daarom niet had plaatsgevonden.
Voorbarige conclusies
De Bodegravenzaak is echter complex. Er zijn tientallen zelfmoorden en verdachte overlijdens in de kennissenkring van Knevel, waarbij grondig politie-onderzoek nodig is om conclusies te trekken. Voor de rechtbank was een tweetal verklaringen van de familie of overlijdingsakte voldoende om verdenkingen van een misdrijf uit te sluiten.
Het gebrek aan wil om onderzoek te doen, is voor vele critici reden om te geloven dat er in Bodegraven in de jaren ’80 wel degelijk misdrijven hebben plaatsgevonden. Het spreekverbod voor Besselink zal daar alleen maar aan bijdragen.
Ella Ster & De Andere Krant | ellaster.nl
Dit artikel verscheen eerder in N°35, 31 augustus 2024, van De Andere Krant.
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.