T-vormige doorgangen zijn niet alleen terug te vinden op historische sites in het zuiden van de VS en Mexico, ook in Egyptische hiërogliefen zijn T-poorten afgebeeld. Volgens Tempeliers grootmeester Timothy Hogan zijn dit sterrenpoorten (stargates). Er lijkt een verband te zijn met de T-vormige megalieten, die zijn terug gevonden in de noordelijke Amerikaanse staat Montana en het Turkse Göbekli Tepe.
De oudste T-vormige ‘poorten’ zijn terug te vinden in het Chaco-complex in de zuidelijke Amerikaanse staat Nieuw-Mexico. Wat ze voorstellen en waarom ze zo ontworpen zijn, is vandaag de dag nog steeds een mysterie. Het Chaco-complex in de Chaco Canyon is in de periode van 900 tot 1150 n.Chr. gebouwd door de Pueblo’s, inheemse Amerikanen in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het complex viel uiteen, maar andere constructies van T-vormige poorten verschenen elders in het noorden van Nieuw-Mexico en ten zuiden in de staat Chihuahua in Mexico.
Het Chaco-complex in de Chaco Canyon, met links een enorme T-vormige poort in het meest centrale gebouw.
Het fenomeen van de T-vormige poorten strekt zich uit van de Chaco Canyon tot de Azteekse ruïnes en Mesa Verde 258 kilometer ten noorden van Chaco, tot 1127 kilometer naar het zuiden helemaal tot Chihuahua in Mexico. Het complex Mesa Verde dateert van 1110-1275 n.Chr. In Mexico is in de Casas Grandes, ook wel bekend als Paquimé, de laatste reeks T-vormige poorten die is terug te vinden, gebouwd tussen 1250-1450 n.Chr. — en uit dezelfde periode in de Cuarenta Casas, de hoge rotswoningen in Sierra Madre in Mexico.
Boven: Rotswoningen met T-vormige doorgangen in het belangrijkste gebouw in Mesa Verde, Nieuw-Mexico. Midden rechts: Cuarenta Casas, hoge rotswoningen in Sierra Madre, Mexico. Linksonder: T-vorm in beker uit Mesa Verde. Rechtsonder: Centrale T-vormige poort in de Casas Grandes, ook wel bekend als Paquimé, in Mexico.
De belangrijkste expert op het gebied van dit fenomeen is Steve Lekson, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Colorado. Om de overeenkomsten tussen deze tijdsperioden te verklaren, kwam hij met het concept dat hij de Chaco Meridiaan noemt. Hij gaat ervan uit dat de bevolking van het Chaco-complex er rond 1125 n.Chr. vertrok. Vanaf het moment dat Chaco ontvolkt raakte, is er eerst noordelijker een opeenvolging van grote bouwwerken verschenen, waaronder de T-vormige poorten, die vergelijkbaar zijn met die van Chaco. Toen dat complex Mesa Verde in 1275 instortte verschenen 1127 kilometer naar het zuiden op de grote site van Paquimé opnieuw honderden T-vormige poorten.
Lekson kan met zijn Chaco Meridiaan-theorie aantonen dat als je direct naar het zuiden loopt van de Azteekse ruïnes naar Paquimé, het een hele rechte lijn is, net als van Chaco naar Azteek. Dus grote bevolkingsgroepen uit deze verschillende gebieden liepen in 150 jaar in rechte lijnen van het ene complex naar het andere.
De T-vormige doorgangen zien we in Chaco alleen bij de belangrijke gebouwen, die op prominente plaatsen aan een plein stonden. Wat de T-doorgang ook betekende, het was sociaal van belang. Toen er in Azteek en Mesa Verde een nieuw complex werd gebouwd, hadden meer deuren dezelfde vorm. T-poorten verschijnen dan in zowel grote huizen als kleinere huizen, en sommige zijn binnendeuren in plaats van allemaal buitendeuren. In de latere periode in Paquimé, zijn ze universeel. Verder zijn er muurschilderingen met slangmotieven rond sommige poorten aangebracht en zijn er T-vormige draagbare altaren en keramische bekers met T-vormige uitsparing gevonden. Daarmee lijkt de T-vorm voor de Pueblo-indianen en Azteken een belangrijke betekenis te hebben gehad.
Linksboven: Godenpoort in Amaru Muru-complex, Peru. Rechtsboven: Quetzalcōātl, gepluimde slangengod. Midden-rechts: T-vormige doorgangen in Chiapas Palenque, Mexico. Midden-links: Muurschildering serpent in Sierre Madre, Mexico. Linksonder: T-vormige megalieten in Göbekli Tepe, Turkije. Rechtsonder: Sommige T-vormige megalieten in Göbekli Tepe hebben reliefs met slangenmotieven.
In de zoektocht naar de oorsprong van de T-vormige doorgangen komen we uit bij zowel de Maya’s als het antieke Egypte. Archeoloog Mark Callis vond verschillende T-vormige ramen uit 600 n.Chr. op de Maya-plek Palenque in Mexico bij de grens van Guatemala, die erg lijken op dezelfde T-vorm uit het noorden van Mexico. Callis denkt dat deze vorm verband houdt met Quetzalcōātl, de gepluimde slangengod van wind, geest en water. Maar de T-vormige doorgangen beperken zich niet tot (Nieuw-)Mexico. Ook in het Amaru Muru-complex, vlakbij Lake Titicaca in Peru, zien we deze terug. Daar worden ze de ‘Godenpoorten’ genoemd.
Links: Egyptische sterrenpoort met serpent. Rechts: Hiëroglieven op de Edfu-tempel in Egypte met T-vormige sterrenpoort.
Opvallend genoeg zien we deze T-vorm ook terug bij Egyptische hiërogliefen. Bovenstaande hiëroglief op de Edfu-tempel in Egypte, bevat een T-poort met daarboven een ster. Volgens historicus Timothy Hogan moet dit vertaald worden als ’Sterrenpoort’. Het symbool van de vijfpuntige ster wordt daarbij vaak herhaald in de Egyptische teksten en hiërogliefen. “Als tempeliers zijn we gefascineerd door Arcs (bogen) en hebben we deze door de geschiedenis heen gedocumenteerd en gepreserveerd”, legt Hogan in onderstaande video uit. Hij is tevens Tempeliers grootmeester en zijn visie komt niet per definitie overeen met andere archeologen. Hij ziet verbanden tussen verschillende beschavingen die verspreid zijn over de wereld en veel verder terug gaan in de tijd, dan de officiële lezing.
Een recent ontdekte archeologische site die niet strookt met de officiële geschiedenis over het ontstaan van de beschaving, is het Göbekli Tepe-complex in het zuiden van Turkije, dat minstens 12.000 jaar oud is en de oudst bewaarde steencirkel ter wereld. Daar zien we T-vormige megalieten die in een cirkelvormige formatie staan opgesteld. Opvallend zijn de slangmotieven, die in reliëf op de zijkant van de T-vormige stenen staan en doen denken aan de slangenmotieven rond de T-poorten in Mexico. Daarnaast zijn in de Amerikaanse staat Montana vergelijkbare T-vormige megalieten terug te vinden. Zou een T-vorm wellicht de vorm van een antieke technologie voor een sterrenpoort kunnen zijn? Als dit inderdaad het geval is roept dit de vraag op of het slechts een symbolische verwijzing was, of dat de oude beschavingen over voor ons onbegrijpelijke technologie beschikten, die in de loop der tijd verloren is geraakt.
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.