In 2013 werden in Zuid-Siberië Gornaya Shoria megalieten, stenen monumenten, ontdekt van wel 100.000 jaar oud. De gigantische granietmuren bestaan uit enorme steenblokken die elk meer dan 1000 ton wegen en ingewikkeld op elkaar gestapeld zijn. Sommige stenen zijn wel 2 tot 3 keer groter dan ’s werelds grootste bekende megalieten. Hoe konden ze in de prehistorie deze stenen verplaatsen of opstapelen?
Er zijn zaken die de menselijke geest onmogelijk kan bevatten. De verbijsterende structuren van de in Zuid-Siberië ontdekte ‘megalithische site’ Gornaya Shoria zijn daarvan een goed voorbeeld. Daar staan supergrote stenen van wel 7,5 bij 18 meter met platte oppervlakken, rechte en scherpe hoeken die lijken op cyclopisch metselwerk. Hierbij zijn onregelmatige en reusachtige stenen zo op elkaar gestapeld, dat het lijkt dat ze zijn gemaakt door de Cyclopen, klassieke reuzen met één oog. De supergrote stenen werden gevonden en gefotografeerd door Georgy Sidorov. De archeologische site werd in 2013 voor het eerst verkend.
Sommige Russische wetenschappers suggereren dat de rotsformatie het resultaat is van geologische processen die samenhangen met de intense verwering van het gesteente waaruit Mount Shoria bestaat. “Zowel tektonische krachten die inwerken op diep begraven vast gesteente als druk die vrijkomt binnen het vast gesteente aan de oppervlakte als het wordt opgetild en geërodeerd, vormen vaak rechthoekige, blokvormige rotsformaties die bestaan uit aaneengevoegd gesteente.”
Foto’s van de rotsformaties lijken echter iets anders te suggereren. Onderzoekers die het gebied in Siberië in 2013 onderzochten, troffen enorme blokken steen aan, waarvan sommige meer dan 1000 ton wegen en die ingewikkeld op elkaar gestapeld zijn. Voorlopige studies suggereren dat er in Gornaya Shoria zelfs blokken steen zijn die ongeveer drie- tot vierduizend ton wegen en groter zijn dan de grootste bekende megalieten ter wereld.
Sommige van de extreem zware blokken zijn tot wel veertig meter hoog opgestapeld. Uit een reisverslag van een herfstexpeditie naar de site is te lezen dat de kompassen van de geologen vreemd reageerden en om onbekende reden hun wijzers van de megalieten af wezen.
Wanneer het niet gaat om een natuurlijk fenomeen, roept het vele vragen op over de oorsprong, het doel en de constructiemethoden van de Gornaya Shoria megalieten. Zijn het de restanten van een monument, een stad of heilige plek? Zou deze Russische site het bewijs kunnen zijn van een oude beschaving waarvan de geschiedenis geen weet had? Onderstaande video met beelden van oude beschavingen, gecombineerd met beelden van de site laat je op een andere manier naar de megalieten kijken.
Ella Ster | ellaster.nl
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.