De gemeente Bodegraven-Reeuwijk weigert het beslag op de bankrekening van Joost Knevel op te heffen, ook al heeft de rechtbank vorig jaar geconstateerd dat de schadeclaim die de gemeente bij hem neerlegde onterecht was. Knevel vermoedt dat het gemeentebestuur hem financieel wil ruïneren.
In 2021 eiste de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ruim twee ton schadevergoeding van Joost Knevel. De gemeente stelde hem verantwoordelijk voor schade als gevolg van oproepen tot demonstraties in Bodegraven. Knevel beschuldigde een huisarts en RIVM-directeur Jaap van Dissel ervan dat ze hem in zijn jeugd hebben misbruikt en vroeg kijkers van het online Red Pill Journaal in 2020 en 2021 bloemen te leggen op het graf van een man die op 32-jarige leeftijd was gestorven en die volgens Knevel getuige was geweest van een kindermoord. De gemeente stelde een noodverordening in om de aanhoudende demonstraties tegen te gaan, regelde bewaking bij de begraafplaats en voor de huisarts. Als onderdeel van de claim, waarin ook imagoschade werd betrokken, legde de gemeente in juni 2021 beslag op Knevels zakelijke bankrekening.
Twee maanden later werd Knevel in Spanje gearresteerd. In 2022 is hij veroordeeld wegens bedreiging, opruiing en smaad. Hij kreeg 322 dagen gevangenisstraf. De rechtbank oordeelde dat zijn misbruikclaims waanideeën waren, hoewel er nooit onderzoek is gedaan naar zijn beweringen. Knevel stapte na de uitspraak naar de rechter om de schadeclaim van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk aan te vechten. Zijn belangenbehartigers, jurist Jeroen Pols en advocaat Anand Ramsoedh, spraken in de rechtszaak van 5 april 2023 van “een wraakactie” en een poging om hun cliënt “financieel te ruïneren”. Ze wisten de rechter ervan te overtuigen dat de schadeclaim onterecht was, omdat de rekening voor ordehandhaving of imagoschade verhalen op de initiatiefnemer, een inperking van het demonstratierecht is.
Een jaar na dato heeft de gemeente echter nog altijd niet het beslag van de rekening afgehaald. Een brief van Knevel aan de gemeente heeft geen resultaat opgeleverd. “Een mededeling aan de bank zou voldoende moeten zijn. De gemeente had dit via hun gerechtsdeurwaarder moeten melden”, stelt Pols. Na herhaaldelijke verzoeken bij de SNS Bank, is Knevel doorverwezen naar de toenmalige advocaat van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Cees van de Sanden.
Kort nadat hij contact met de raadsman opnam, stond de politie aan de deur met de boodschap dat Knevel zijn contactverbod zou hebben verbroken door contact op te nemen met Van de Sanden, die inmiddels senator is namens de VVD. De strafrechter had Knevel bij zijn voorwaardelijke vrijlating een contactverbod opgelegd met Jaap van Dissel en huisarts Bastiaansen, de twee door Knevel in 2020 aangewezen hoofddaders van zijn misbruikclaim, maar dit verbod gold niet voor Van de Sanden. Knevel ziet de weigering om het beslag van zijn rekening te halen en het bezoek van de politie als “pestgedrag”. Hij vermoedt dat de gemeente hem probeert te provoceren, in een poging hem weer te arresteren als hij dit laat gebeuren.
De Bodegravenzaak heeft Knevel zijn “bedrijf en huwelijk gekost”, zo laat hij weten aan De Andere Krant. Voor zijn arrestatie had Knevel een goedlopende B&B (bed and breakfast) in Zuid-Spanje. Na het blokkeren van zijn zakelijke rekening is hij deze onderneming kwijtgeraakt. Hij stelt dat “anderen te waarschuwen” zijn enige motivatie is. Hij is van plan de zaak nu “helemaal los te laten” en zijn leven weer op te pakken. Het beslag op zijn rekening bemoeilijkt dit. Hij overweegt opnieuw naar de rechter te stappen en de gemeente aansprakelijk te stellen voor de schade.
In een recent bericht op X gaf Wouter Raatgever, de andere gedaagde in Knevels strafzaak, aan dat hij sinds zijn vrijlating nergens een bankrekening kan openen.
De Andere Krant vroeg zowel de gemeente Bodegraven-Reeuwijk als advocaat Van de Sanden om een reactie, maar kreeg geen antwoord. Na de strafzaak in 2022 liet de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in 2022 weten het hoofdstuk van de Bodegravenzaak te willen sluiten, maar de blijvende beslaglegging wijst erop dat de gemeente dit nalaat.
Ella Ster | Bron: ellaster.nl
Dit artikel verscheen eerder in N°24, 15 juni 2024, van De Andere Krant.
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.