Enkele honderden mensen die het beruchte ‘pedofieleneiland’ van zedendelinquent Jeffrey Epstein bezochten in de jaren voor zijn dood, blijken een dataspoor te hebben achtergelaten via hun mobiele telefoon. De locatiedata verbinden hun bezoeken aan het eiland van Epstein met hun eigen huizen en kantoren. De gegevens zijn verzameld door Near Intelligence, een bedrijf dat locatiegegevens verzamelde en doorverkocht voor marketingdoeleinden. Een en ander is onthuld door de website Wired.
De gegevens die Near Intelligence verzamelde en online liet staan, tonen op de centimeter nauwkeurig de verblijfplaatsen en routes van gasten van Little Saint James, het privé-eiland van Jeffrey Epstein, die ervan wordt beschuldigd talloze vrouwen en meisjes te hebben misbruikt en verhandeld. Bezoekers werden bijvoorbeeld gevolgd terwijl ze van het Ritz-Carlton hotel op het naburige eiland St. Thomas reisden, naar een jachthaven die ooit mede-eigendom was van Epstein, en van daar naar Little St. James. De gegevens betreffen de periode vanaf zomer 2016 tot 6 juli 2019, de dag van Epsteins tweede arrestatie. Epstein was elf jaar eerder na een schuldbekentenis in 2008 tot achttien maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens het misbruik van een minderjarig meisje. Toen hij in 2019 opnieuw werd aangehouden en in voorarrest zat in een gevangenis in New York, stierf hij een maand later, volgens een officiële verklaring omdat hij zelfmoord zou hebben gepleegd.
Ondanks dat zijn zakenpartner Ghislaine Maxwell in 2021 werd veroordeeld wegens medeplichtigheid aan seksueel misbruik en kinderhandel, is er nog weinig bekend over de activiteiten en de clientèle van Epstein in het decennium voorafgaand aan zijn arrestatie in 2019. Met de gegevens die door Wired zijn achterhaald, komt hier wellicht verandering in.
Die gegevens wijzen naar 166 locaties in de VS waar de bezoekers van Little Saint James waarschijnlijk woonden en werkten. Het betreft onder meer grote villa’s op omheinde landgoederen in Michigan, Florida, Martha’s Vineyard en het eiland Nantucket ten zuiden van Cape Cod, een nachtclub in Miami en het trottoir tegenover Trump Tower op Fifth Avenue in New York City.
De coördinaten wijzen daarnaast naar steden in onder andere Oekraïne, de Kaaimaneilanden en Australië, alsook naar de verschillende landgoederen van Epstein op het Amerikaanse vasteland, zoals zijn 8000 hectare grote ranch in New Mexico en zijn landhuis in Palm Beach (Florida), waarvan aanklagers claimden dat Epstein er vele minderjarige meisjes misbruikte. Verder verwijzen de locatiedata naar achterstandswijken, waarvan bekend is dat er slachtoffers van Epstein hebben gewoond. Advocaat Lisa Bloom, die elf van Epsteins slachtoffers vertegenwoordigt noemt het tegenover Wired “een zeer verontrustende gedachte dat de locatie van slachtoffers van seksueel misbruik kan worden getraceerd, opgeslagen en verkocht aan iemand die er vermoedelijk mee kan doen wat hij wil.”
In de gegevens ontbreken met name locaties in Europa. Dit komt doordat burgers hier veel meer bescherming genieten van privacywetgeving dan in de VS. Het artikel in Wired geeft een onthutsend beeld van de uiterst geavanceerde handel in locatiedata in de VS door een complex netwerk van datahandelaren en marketingbedrijven. De gegevens over de gasten van Epstein werden geproduceerd met behulp van een programma dat data verzamelt, dat voorheen Vista heette, maar nu is opgegaan in Pinnacle. Vista verzamelde onder andere data in Nederland bij het Westfield Mall winkelcentrum in Leidschendam, meldt Wired.
De activiteiten van Near Intelligence gingen nog verder. Het bedrijf, dat in december vorig jaar failliet ging, nadat een intern onderzoek frauduleus handelen door het management had aangetoond, blijkt ook data te hebben verkocht aan het Amerikaanse leger en defensiebedrijven. Dat gebeurde in het geheim via allerlei omwegen. Zo blijkt Near Intelligence, dat inmiddels een doorstart heeft gemaakt onder de naam Azira, een contract te hebben gehad met nContext, een dochteronderneming van Sierra Nevada, een bedrijf dat voor het Amerikaanse defensie-apparaat werkt.
“De alomtegenwoordige surveillancemachine die is ontwikkeld voor digitale reclame maakt nu andere toepassingen mogelijk die niets te maken hebben met marketing, waaronder massasurveillance door de overheid”, zegt Wolfie Christl, een in Wenen gevestigde onderzoeker bij Cracked Labs die de datamakelaarsindustrie onderzoekt.
Wired heeft nog geen namen bekend gemaakt van personen die via de locatiegegevens kunnen worden getraceerd, maar dat kan nog komen. De data worden nog onderzocht. Inmiddels komen er door diverse rechtszaken ook steeds meer namen vrij van personen die met Epstein worden geassocieerd. Zo zijn begin januari dit jaar door een besluit van een federale rechter, Loretta Preska, op 18 december 2023, 177 namen van mensen vrijgegeven die zaken hebben gedaan of ontmoetingen hebben gehad met Epstein.
Daaronder bevinden zich vele beroemdheden, zoals Donald Trump, Prince Andrew, Tony Blair, Woody Allen, Jean-Luc Brunel, Michael Jackson, Sergey Brin (Google), Bill Gates en Ariane de Rothschild van het bekende bankiershuis. Niet duidelijk is in hoeverre al deze personen hebben meegedaan aan de kindermisbruikpraktijken van Epstein.
Over prins Andrew is na de gedetailleerde getuigenis van de destijds minderjarige Virginia Roberts (huidige naam Giuffre) weinig twijfel over zijn aandeel in het misbruik. Zo staat in het dossier te lezen dat de de prins deelnam aan “een orgie met talloze andere minderjarige meisjes”. Volgens Ari Ben-Menashe, voormalig werknemer van de Israëlische inlichtingendienst, werd de Epstein-operatie door Israel ingezet om mensen zoals president Bill Clinton “te chanteren en onder controle te houden”.
Ella Ster | Ellaster.nl | Bron: De Andere Krant
Een eerdere versie van dit artikel verscheen op 6 april 2024, in De Andere Krant N°14
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.