Devils Tower is een tafelberg in de Amerikaanse staat Wyoming. De enorme monoliet is 386 meter hoog en heeft aan de voet een omtrek van 1600 meter. In het glooiende landschap toornt de rotsformatie hoog boven de naaldbomen uit. Het is een geliefde plek voor bergbeklimmers die extra uitdaging vinden in de ongebruikelijke structuur van de rotswand vanwege de hexagonale stenen pilaren.
Over het ontstaan van Devils Tower zijn verschillende theorieën. Geologen zijn het erover eens dat Devils Tower is begonnen als magma, dat de bovenliggende lagen door de opstuwing van stollingsgesteente onder het aardoppervlak omhoog heeft geduwd. Waarover de meningen verschillen, zijn de processen waardoor het magma afkoelde om de toren te vormen. De monoliet zou het laatste restant van een grote actieve vulkaan zijn of een overblijfsel van een laccoliet. Een laccoliet is een massa stollingsgesteente of vulkanisch gesteente met een koepelvormig bovenvlak, dat door de opwaartse druk van het magma de bovenlagen naar boven drukt. Daarbij zou de laccoliet langzaam afgekoeld en gestold zijn.
Geen van deze theorieën biedt een heldere verklaring waarom het vulkanisch gesteente zich heeft gevormd in basaltstaven met hun karakteristieke achthoekige structuur. Devils Tower lijkt met zijn vlakke bovenkant ook niet op een vulkaan. De rotswand die bestaat uit achthoekige basaltpilaren wijkt ook af van de grillige structuur van gestold lava bij andere vulkanen. De tafelberg die eenzaam boven de glooiende heuvels van Wyoming uittorent doet meer denken aan een reusachtige boom die is omgekapt en in de loop der eeuwen is versteend. Zou er daarom wellicht een andere verklaring over het ontstaan mogelijk zijn? De hypothese dat de monoliet is ontstaan door een reusachtige, versteende boom uit de prehistorie, is een theorie die de laatste tijd in populariteit toeneemt.
De plantaardige herkomst zou blijken uit de kenmerkende achthoekige structuur van de basaltstaven, die overeenkomt met de dwarsdoorsnede en celstructuur van plantachtige stengels, zoals deze zichtbaar is onder de microscoop. Maar dan vele malen groter. Ook het zijaanzicht van de basaltstaven toont opvallende overeenkomsten met de sapkanalen van een plantenstengel. In de monoliet hebben ze een glad oppervlak totdat ze eroderen en in gelijkmatige elementen uiteen brokkelen. Deze tussenschotten in de verticale delen zien we ook terug in microscoopopnames van plantencellen.
De tafelberg lijkt meer op een gekapte boom dan een vulkaan
.
Het fenomeen van versteend hout komt ook voor in andere natuurverschijnselen, zoals het Petrified Forest in de Amerikaanse staat Arizona. Daar vind je afgezaagde boomstammen die versteend zijn en als fossielen uit een prehistorisch tijdperk in het landschap liggen. De top van andere monolieten tonen opvallende gelijkenissen met de jaarringen van een boom. In het boek De reuzenbomen van de oude wereld (Hans Scheffers) staan vele voorbeelden van rotsformaties die wonderbaarlijke gelijkenissen tonen met afgestompte boomstronken.
Zou het zo kunnen zijn dat er lang geleden reuzenbomen hebben bestaan toen de planten en dieren veel groter waren dan in het huidige tijdperk? Feit is wel dat veel van deze monolieten al eeuwenlang heilige plekken zijn geweest. Zoals Machu Picchu in Peru en Mount Popa in Myanmar (Birma) waar tempels zijn gebouwd. Deze tempelcomplexen bevinden zich vaak op grote hoogte, op monolieten die vaak opvallend ver uitsteken boven de rest. Devils Tower heeft geen tempel, maar voor indianenstammen als de Cheyenne, Lakota, Sioux en Crow, is dit een zeer heilige plek.
Ella Ster | ellaster.nl
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.