Op 19 juni 2023 diende het hoger beroep in de Bodegraven-zaak waarin Joost Knevel, die slachtoffer zegt te zijn van satanisch ritueel misbruik, was veroordeeld wegens opruiing, bedreiging en smaad. Knevel zat een gevangenisstraf uit van 11 maanden. Hij tekende beroep aan omdat de voorwaarden voor zijn vrijlating hem beperken zijn leven in Spanje weer op te bouwen.
Lees ook: 10 bizarre details uit de Bodegraven-zaak
Joost Knevel kwam in juli 2022 voorwaardelijk vrij, op basis van bijzondere voorwaarden die gedurende 3 jaar van kracht zijn, zoals een contact- en gebiedsverbod, spreekverbod, meldplicht en een cannabisverbod. Knevel, die voor zijn arrestatie in Spanje woonde met zijn gezin en daar nu zijn leven weer wil opbouwen, stelt dat de tweewekelijkse meldplicht bij de reclassering in Nederland hem daarbij “erg in de weg zit.” Ook het verbod om zich over zijn zaak te mogen uitspreken is niet bevorderend voor zijn helingsproces. Hij heeft een verklaring van een Spaanse arts dat hij lijdt aan PTSS en dat cannabis kan helpen, met name bij slapeloosheid.
Het hof bevestigt dat de huidige meldplicht weinig toevoegt en verwijst daarbij naar een rapport van het Pieter Baan Centrum. Dat schreef Knevel waanbeelden toe omdat zijn verhaal onwaar zou zijn, echter zonder inhoudelijk onderzoek.
In het requisitoir wijst de advocaat-generaal op de gevaren van ‘complotdenken’ dat zou leiden tot ‘oproepen tot geweld’, en verwijst naar rapporten van de AIVD en NCTV en het “kwaadaardige elite-narratief”. Joost Knevel en kompanen zijn volgens haar “daders in een netwerk van complotdenkers”. De van het misbruik beschuldigde personen zouden enorm hebben geleden onder Knevels “ongefundeerde beweringen”.
Advocaat Peter Plasman die Knevel bijstond, pleitte dat zijn cliënt “geen complotdenker is”, maar “dat zijn eigen verhaal voor hem waar is”. Het verbod om erover te mogen praten “is een zware ingreep in de vrijheid van meningsuiting”, stelt Plasman. “Jezelf kunnen uiten is immers nodig voor de verwerking van dergelijk trauma.” Hij pleit ervoor om deze maatregel op zijn minst te versoepelen.
Knevel won vorige maand een rechtszaak tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk die 225.000 euro schadevergoeding had geëist voor reputatieschade en de extra kosten als gevolg van protestacties, zoals bloemen opruimen bij het plaatselijke kerkhof. Ondanks dat Knevel de gevorderde claim niet hoeft te betalen, ligt er nog steeds beslag op zijn bankrekeningen.
Meten met twee maten
Knevel zegt spijt te hebben van zijn uitspraken die uiteindelijk tot zijn veroordeling hebben geleid, maar wijst erop dat er “gemeten wordt met twee maten”. Hij noemt Johan Derksen als voorbeeld, die op tv heeft gezegd dat hij vond dat Baudet geliquideerd moest worden, maar voor die uitspraak niet is vervolgd. De rechter gaat er verder niet op in.
In zijn slotwoord stelt Knevel dat men “niet kan spreken over ‘ongefundeerde beschuldigingen’, omdat er 15 getuigen niet zijn gehoord en er nooit onderzoek is gedaan”. Hij vreest dat “door de manier waarop ik ben behandeld toekomstige slachtoffers van misbruik zich niet durven melden”.
Geen opnames, beperkt publiek
Daar waar bij de strafzaak in juni vorig jaar de landelijke pers in de rechtbank volop aanwezig was, lijkt men nu zo min mogelijk ruchtbaarheid aan de zaak te willen geven. Aanvragen die door De Andere Krant en andere journalisten waren gedaan om de zitting te filmen zijn vanwege “veiligheidsredenen” afgewezen. Ondanks dat de aanvragen ruim voor de zitting waren gedaan, wilde de rechtbank daar pas een dag van tevoren uitspraak over doen. In de strafzaak in juni 2022 was er wel een live videoverbinding, maar deze werd afgebroken zodra Knevel het woord wilde nemen. Door het beperkte aantal zitplaatsen kon een deel van de belangstellenden de zitting niet bijwonen. Ook zijn er tijdens de zitting verscheidene reprimandes uitgedeeld voor het gebruik van mobiele telefoons.
Het is nu aan het hof te beslissen of de tweewekelijkse meldplicht inderdaad komt te vervallen. Verder hoopt Knevel ook dat er een versoepeling komt in de mogelijkheid zich te kunnen uitspreken.
Het hof doet uitspraak op 3 juli 9:00 uur in het Paleis van Justitie, Den Haag.
Lees ook: Strafzaak ritueel misbruik Bodegraven: “De geest is uit de fles”
Monique Sovereign | Bron: ellaster.nl
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.