In de komende weken en maanden zijn er mogelijk vele honderden rechtszaken tegen verschillende vaccinfabrikanten in Duitsland te verwachten, om schadevergoeding te eisen wegens opgelopen vaccinatieschade. Onder de verdachten bevinden zich naast Biontech ook fabrikanten als Moderna.
Biontech ontwikkelde in recordtijd een coronavaccin. Sommige mensen liepen vaccinatieschade op. De eerste zitting in een rechtszaak over mogelijke vaccinatieschade door het coronavaccin van de fabrikant Biontech is op 12 juni 2023 vooralsnog geannuleerd door de regionale rechtbank van Hamburg.
De advocaat van de eisende partij had geklaagd dat de hoorzitting voor een alleensprekende rechter zou worden gehouden en niet voor een kamer. Nu moet de kamer over het verzoek beslissen zonder de alleensprekende rechter. Dit kan een paar dagen duren, aldus de woordvoerder.
De vrouw die het proces aanspande zegt sinds de Covid 19-vaccinatie last te hebben van pijn in het bovenlichaam, zwelling van de ledematen, uitputting, vermoeidheid en slaapstoornissen. Ze eist een vergoeding voor pijn en lijden van ten minste 150.000 euro vanwege vermoedelijke vaccinatieschade.
“We hebben de door de eiser beschreven gezondheidsproblemen zorgvuldig onderzocht op basis van alle verstrekte informatie en zijn tot de conclusie gekomen dat de rechtszaak ongegrond is”, laat het in Mainz gevestigde Biontech weten.
Toch zijn er in Duitsland de komende maanden honderden van dergelijke rechtszaken tegen verschillende vaccinfabrikanten, zoals Biontech en Moderna, te verwachten. Tot nu toe heeft zijn advocatenkantoor 250 rechtszaken aangespannen bij de rechtbank, zei de advocaat van de eiser, Tobias Ulbrich, van het advocatenkantoor Rogert & Ulbrich.
Het advocatenkantoor Caesar-Preller vertegenwoordigt naar eigen zeggen 100 soortgelijke zaken. De twee advocatenkantoren maakten bekend dat de meerderheid van de eisers op dit gebied werd vertegenwoordigd door een van de twee advocatenkantoren.
In Duitsland zijn fabrikanten van medicijnen of vaccins wettelijk aansprakelijk voor bijwerkingen als wetenschappelijk is bewezen dat de overeenkomstige producten onevenredige schade aanrichten in vergelijking met hun voordeel. Dit is precies wat in de rechtbank moet worden gepresenteerd, zei Ulbrich.
Concreet wil hij de beoordeling van de Duitse autoriteiten en de Europese Unie aanvechten dat de Biontech-vaccinatie een positief risico-batenprofiel heeft. Hiertoe dienen deskundigenoordelen te worden voorgelegd die twijfel doen rijzen over het levensreddende effect en de positieve veiligheidsbeoordeling van de vaccinatiecampagne.
Biontech claimt dat in de door het bedrijf onderzochte gevallen waarbij sprake zou zijn van mogelijke bijwerkingen er geen “vaccin-geassocieerd verband” is vastgesteld. Maar zelfs als Biontech de rechtszaak verliest, zou het bedrijf waarschijnlijk geen schadevergoeding hoeven te betalen. Volgens verschillende ingewijden kwamen vaccinfabrikanten aan het begin van de coronapandemie met de EU overeen dat zij niet zouden opdraaien voor de financiële compensatie voor mogelijke bijwerkingen.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) constateerde na een Comirnaty-vaccinatie – een samenwerking tussen Biontech en Pfizer – weliswaar vooral bij jonge mannen een risico op myocarditis (hartspierontsteking) en pericarditis (ontsteking van hartzakje), maar ziet desondanks de voordelen van alle door haar goedgekeurde coronavaccins, inclusief het Biontech-Pfizer-preparaat.
Ella Ster | Bron: ZDF
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.