We weten dat er op grote schaal censuur plaatsvindt. Onafhankelijke journalisten moeten heel wat doorstaan. Uit het verhaal van journaliste Sarah Westall blijkt hoe verstrekkend deze censuur reikt. Het komt erg overeen met mijn persoonlijke ervaringen. De aanvallen en censuur zijn erop gericht om vrije journalisten de mond te snoeren en hun verdienmodel om zeep te helpen. Dat was voor Westall reden om samen met collega’s een rechtszaak tegen Google te beginnen en op te komen voor de vrijheid van meningsuiting.
Een kijkje in de keuken hoe onafhankelijke journaliste Sarah Westall werd gecanceld en ontmenselijkt
Sarah Westall begon haar carrière in de IT-industrie als netwerk- en datasystemen ingenieur. Ze was daarna een succesvolle ondernemer en heeft verschillende bedrijven opgericht en geleid, waaronder een systeemadviesbureau en een miljoenenbedrijf in de importindustrie. Momenteel is Sarah Westall partner bij Galex Consulting en presentatrice van ‘Business Game Changers’. Deze podcasts zijn diepte-interviews waarbij ze op directe en authentieke wijze allerlei maatschappelijke, politieke en wetenschappelijke thema’s bespreekt.
Westall’s huidige focus ligt op het recht op vrije meningsuiting en bewustmaking van misdaden tegen de menselijkheid. Vanwege de verstrekkende censuur besloot ze samen met collega-podcasters en journalisten Google aan te klagen voor het schenden van de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting, doordat ze als overheidspartner optreden, kanalen verwijderen en mensen het zwijgen opleggen. Ook vormde Sarah Westall de actiegroep United for Free Speech.
“We waren vrij”
Sarah Westall begon 10 jaar geleden met haar uitzendingen. “Ik interviewde leiders in het bedrijfsleven, de politiek en de samenleving. Mensen waren niet bang om in mijn show te verschijnen.” Er was nog geen sprake van (zelf)censuur. “We waren vrij en mensen konden nog steeds spannende nieuwe dingen leren in een bloeiend open internet.” Haar eigen kanaal op Youtube groeide snel naar 100.000 volgers, met een nog groter publiek voor individuele uitzendingen. Op Patreon deelde ze exclusieve content voor haar 1700 abonnees en dit platform was samen met haar Youtube-kanaal een inkomstenbron om zo journalistiek onafhankelijk te blijven.
Youtube houdt kijkcijfers kunstmatig laag
“Ergens in 2018 begon ik op Youtube vreemde dingen op te merken. Nieuwe abonnementen stopten abrupt”, schrijft ze op Substack. Kanalen met een politiek ‘ongewenste’ boodschap kregen ineens minder advertentie-inkomsten. Daarnaast was er de plotselinge verschijning van een trollenleger. “Het was duidelijk dat deze mensen mijn werk niet volgden, ze reageerden alleen op bepaalde shows waar ze de publieke opinie wilden beïnvloeden. Het trollenleger was grof, meedogenloos en had een agenda. Ze bekritiseerden mijn gast genadeloos en schreven laster, die in elke redelijke openbare setting onaanvaardbaar zou zijn”, aldus Westall.
Toen Sarah Westall haar video’s ook op Bitchute ging plaatsen kwam ze erachter dat ze met de 8.000 abonnees op Bitchute evenveel views verkreeg dan met de 125.000 abonnees op Youtube. “Nog een teken dat er iets niet klopte. Naast het feit dat het aantal luisteraars bleef dalen, merkte ik dat er van minuut tot minuut negatieve statistieken binnenkwamen. Met andere woorden, hun grafieken begonnen er ongeveer zo (als hieronder) uit te zien.”
Fraude aantonen in rechtszaak tegen Google
Youtube (een dochteronderneming van Google LLC) toont actuele kijkcijfers op hun video’s. “De enige manier om de aantallen kunstmatig laag te houden was door de kijkcijfers per minuut te manipuleren”, schrijft Westall. Uit bovenstaande grafiek kan men afleiden dat Youtube negatieve kijkcijfers toevoegde om tot lagere totaalcijfers te komen. “Als we dit in de rechtbank kunnen vaststellen, kunnen we mijn stelling wellicht bewijzen.” Dit had eveneens invloed op afnemende advertentie-inkomsten en Sarah Westall wil in de rechtbank aantonen dat er sprake is van fraude.
Vanaf 2020 begon Youtube video’s te verwijderen. “Met andere woorden, ze werden een redacteur, niet alleen een uitgever.” Youtube verwijderde bijvoorbeeld video’s met artsen die Sarah Westall interviewde en ingingen tegen het officiële Covid-narratief. “Toen verwijderde Youtube vlak voor de verkiezingen van 2020 gewoon mijn kanaal.” Ze heeft al deze zaken “goed gedocumenteerd in de Google rechtszaak”, waarvan de uitspraak in het eerste kwartaal van 2023 wordt verwacht.
Google shadowbanning
Google domineert momenteel de zoekmachinemarkt met een marktaandeel van 92% (inclusief Youtube). “Als Google niet wil dat je gezien wordt, word je niet gezien.” Ook Google bleek de cijfers van het aantal bezoekers kunstmatig laag te houden. “In mijn geval begon ik te merken dat het aantal mensen dat mijn website in Google vond afnam. Bij elke wijziging van het Google-algoritme werd mijn website door steeds minder mensen gevonden. Totdat het dieptepunt in 2020 neerkwam op minder dan 100 mensen per maand”, schrijft Westall.
In haar geval was dit een vermindering van 95% ten opzichte van de piek in 2019. Wel kreeg ze 10 keer meer verwijzingen van de zoekmachine DuckDuckGo dan van Google. Terwijl DuckDuckGo minder dan 1% van de wereldwijde markt heeft en Google ongeveer 85%. Met de zoekmachine van Youtube erbij opgeteld, heeft het moederbedrijf Google zelfs rond de 92% van de markt. “Dit slaat natuurlijk nergens op, tenzij ik opzettelijk door Google wordt ontmenselijkt.” Dit fenomeen van het verwijderen of verder wegstoppen in de zoekresultaten noemt men shadowbanning. De vraag is of Google alleen handelde of in opdracht van, of in samenwerking met de overheid.
‘Unperson’ (zelfstandig naamwoord) vrij vertaald vanuit het Engels ‘ontmenselijking’ of ‘dehumanisatie’: een proces waarbij een persoon om politieke of ideologische redenen volledig aan erkenning of consideratie wordt onttrokken. Het ontkennen vindt plaats door: mensen beletten om hun mening te laten ventileren, het verstoren van menselijk contact, het verdacht maken of buitensluiten.
Verlies van (kansen op) betaald werk
Voordat Sarah Westall het doelwit werd van verwijdering van het internet, werkte ze als adjunct-professor aan de Carlson Business School van de Universiteit van Minnesota. Los van de veranderende cultuur op universiteiten eindigden haar kansen op werk “toen ik een paar onderwerpen in mijn show behandelde die niet ‘acceptabel’ waren.” De niet-acceptabele onderwerpen betroffen elke politieke steunbetuiging aan Donald Trump, kritische vragen ten aanzien van vaccins, of mensenhandel en kindermisbruik. Deze “gedachtenmisdaden” zorgden ervoor dat ze geen les meer mocht geven aan de universiteit.
Ook op andere terreinen werd Sarah Westall uitgesloten “Ik kreeg ook geen kans meer om op conferenties te spreken en om mensen uit de gevestigde orde te interviewen.” Mensen met aanzien durfden zich niet langer tegen de macht uit te spreken.
Website en Patreon-account verwijderd
In februari 2020 haalde haar hostingbedrijf haar website uit de lucht en beweerde dat ze in opdracht van de Federal Crimes Division hadden gehandeld. “Dit betekent dat een of andere instantie in de regering van de VS heeft bepaald dat mijn site illegale en gevaarlijke activiteiten ontplooide en uit de lucht moest worden gehaald.” Een schriftelijk bevel of nadere toelichting heeft Westall nooit gekregen. Ze was gedwongen om haar website elders te hosten.
In dezelfde maand (toeval?) verwijderde Patreon haar account met bijna 1800 abonnees. “Dit inkomen was belangrijk voor mij en mijn gezin.” Toen ze bij Patreon informeerde wat de reden was meldden ze dat ze de opdracht hadden gekregen “alle Qanon gerelateerde inhoud te verwijderen”. Ondanks haar pleidooi dat ze Q-berichten nog nooit had gelezen en er ook niet over publiceerde, kreeg ze op haar vraag “Hoe houdt mijn inhoud verband met Qanon?” geen antwoord.
Twitter, Facebook, lastercampagnes en verdwenen e-mails
Wederom in februari 2020, op dezelfde dag dat president Trump van Twitter werd gehaald, werd Westall’s Twitter account voor onbepaalde tijd geschorst. “In tegenstelling tot president Trump en vele andere hooggeplaatste personen is mijn account niet hersteld.” Een verklaring heeft ze nooit gekregen. Het resulteerde in het verlies van 25.000 volgers.
Sarah Westall is sceptisch over berichten dat het censuurbeleid met de overname van Elon Musk is veranderd: “Gezien het feit dat ik zovelen ken die nog steeds niet op Twitter worden toegelaten, moet je je afvragen of ze alleen een paar geselecteerde hooggeplaatste personen terug toelaten die kunnen helpen hun imago weer op te bouwen. Twitter wil je misschien doen geloven dat het nu een platform is voor vrije meningsuiting, maar helaas is dat niet wat ik, en vele anderen, hebben ervaren.”
Sarah Westall begon midden 2022 video’s op haar Facebookpagina te delen. De eerste video kreeg 20.000 views, maar dat aantal daalde na twee maanden naar 100 views voor elke video die ze daar plaatste. Daarnaast verschenen er lasterlijke artikelen in de media waarin ze een “extremistische Qanon aanhanger” werd genoemd.
Ook het aantal abonnees van haar nieuwsbrief kelderde met 3.000 naar beneden, zonder dat mensen zichzelf hadden uitgeschreven. E-mails verdwenen of bereikten nooit hun bestemming. “Het gaat in golven aangezien de tech-bedrijven de problemen vinden en oplossen. Maar degenen die gmail gebruiken zien de meeste bounce backs en problemen met mijn e-mail.”
E*: Ook mijn e-mails die ik begin 2020 naar Sarah Westall stuurde had ze nooit ontvangen. Omdat we een interview hadden ingepland en ik dringend contact met haar zocht, was ik genoodzaakt om de mail uiteindelijk via Skype te sturen.
De hierboven beschreven vormen van shadowbanning, cancelen, lasteren en uitsluiten waarmee Sarah Westall te maken kreeg, heb ik zelf ook meegemaakt. Ook mijn hostingpartij sommeerde me begin 2020 te vertrekken toen ik kritisch over het coronabeleid schreef. Ook mijn Patreon-account is in februari 2020 verwijderd, hetgeen resulteerde in een fors verlies in inkomen. De bezoekersaantallen van mijn site kelderde de afgelopen jaren en mijn social media accounts op Facebook en Twitter zijn verwijderd. Alleen mijn Youtube-account heb ik kunnen behouden, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik er bijna geen video’s plaats. Ondanks een bezwaarschrift dat ik onlangs bij Twitter indiende om mijn account te herstellen, krijg ik nog steeds de melding “Your account is permanently suspended”.
Dreigementen en zelfcensuur
Naast alle in het artikel genoemde vormen van ontmenselijking, weet ik dat er achter de schermen ook sprake is geweest van dreigementen, specifiek met betrekking tot een interview met mij dat Sarah Westall destijds om die reden niet heeft uitgezonden. Men wilde op die manier voorkomen dat specifieke informatie via haar naar buiten zou komen.
Het effect van al deze agressie moet men niet onderschatten. Westall zegt daarover: “Het enge is dat tirannie gevolgen heeft. De vrijheid van denken en van meningsuiting die 15 jaar geleden bloeide, is vervangen door angst en zelfcensuur. Mensen delen nog steeds ideeën, maar ze zijn op hun hoede, woorden zijn beperkt en onderwerpen zijn niet zo diepgaand. De focus is veranderd van het verkennen van nieuwe ideeën naar overleven en omgaan met tirannie. We beleven een onconventionele oorlog die de mensheid nog nooit heeft meegemaakt.”
Opgeven is geen optie
Veel onafhankelijke journalisten hebben geleden onder grote inkomensverliezen, sociaal isolement, publieke spot voor het vertellen van de waarheid en zo veel meer. “Waarom ga ik door met zoveel gevolgen? Het zou verleidelijk zijn om gewoon te stoppen. De consequenties voor ontmenselijking zijn immens.” Voor Sarah Westall is opgeven echter geen optie: “Als ik eenmaal een waarheid heb geleerd, kan ik die niet meer afleren. Er is een gezegde: ‘Het enige wat nodig is voor de overwinning van het kwaad is dat goede mensen niets doen.’ Ik kan niet degene zijn die niets doet.”
Rechtszaak tegen Google
Sarah Westall wil in de rechtbank aantonen dat Google (inclusief dochteronderneming Youtube) de wet heeft geschonden. In oktober 2022 was de hoorzitting van de rechtszaak ‘We the People’ versus Google. In dit soort rechtszaken duurt het tussen 3 maanden en een jaar voordat de rechtbank na een pleidooi een beslissing neemt. Als de groep journalisten, waaronder Sarah Westall, die de zaak heeft aangespannen de zaak verliest, willen ze deze aan het hooggerechtshof voorleggen. Om hiervoor fondsen te werven hebben ze de Free Censored Conference georganiseerd, de première hiervan is op 24 maart 2023.
Ella Ster | Bron: Sarah Westall | sarahwestall.com
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.