Anderhalve dag na het schietincident toont Jouke Hospes het kogelgat in de trekker. De kogel was rakelings langs zijn hoofd gesuisd. De schietpartij was de culminatie van oplopende spanningen waarbij boerendemonstranten tegenover de politie kwamen te staan. Hij begrijpt er niets van dat er op hem geschoten is: “Schiet de banden, zo’n groot doel, dan sta je binnen een paar minuten ook stil.” Hij haalt zijn schouders op in ongeloof. “Ik begrijp er echt niks van”.
Hij zegt de agenten niet te hebben gezien toen hij wegreed. Hij ontkent dat hij op iemand is ingereden. “Dat is op filmpjes ook duidelijk te zien. Ik stond ook achteraan, dus ik kan (er) ook niet eerder op in zijn gereden.” Zijn vader zegt: “Dit was hopelijk een incident en geen standaard iets.”
Jouke wil graag in gesprek met de agent die hem beschoten heeft. “Ik zou niet weten wat ik verkeerd heb gedaan.” Volgens de politie ziet de politie-agent “dat ook wel zitten”, zegt Jouke. “Ik zit ook vol met vraagtekens, ik snap er ook niks van.”
Helaas is de video verwijderd door de uploader. Hierbij nogmaals de video. pic.twitter.com/29edVplmfM
— Kees (@Kees71234) July 8, 2022
Onterecht beschuldigd van poging tot doodslag
Na het schietincident hield het OM een dag lang vol dat de boerenzoon zich schuldig zou hebben gemaakt aan “poging tot doodslag”, een claim die geen stand hield. Het OM heeft de zaak tegen Jouke Hospes intussen geseponeerd.
Het schietincident is niet de eerste keer dat de politie op onbewapende en geweldloze demonstranten schoot. In een eerdere demonstratie in Rotterdam in november 2021 werden meerdere mensen, waaronder één burgerjournalist, levensgevaarlijk verwond.
De handreiking om met elkaar in gesprek te gaan lijkt de angel te halen uit een verhitte polariserende strijd, waarin wraakgevoelens jegens de agent tot verdere escalatie zouden kunnen leiden. De 16-jarige Jouke geeft het goede voorbeeld dat het voeren van een dialoog een betere weg is om te bewandelen.
Politiegeweld is geen incident
De overspannen reactie van de politie-agent om te schieten staat niet op zichzelf. Het is mede het gevolg van een angstcultuur binnen de politie en de aansporing om tegen bepaalde demonstranten hard op te treden. Ook het door de gevestigde media dehumaniseren van demonstranten door hen te framen als “wappies”, “complotdenkers” of “terroristen”, heeft hier aan bijgedragen.
De politie zou zich veel terughoudender moeten opstellen bij de demonstraties. De boeren hebben tot nu toe geweldloos gedemonstreerd en maken gebruik van hun demonstratierecht om hun mening te ventileren. Het is geoorloofd dat protestacties tot enige hinder kunnen leiden.
Politieke agenda achter het landbouwbeleid
Tal van influencers die keer op keer mogen aanschuiven bij de praatprogramma’s op radio en tv suggereren dat de bezwaren van de boeren zijn gebaseerd op “desinformatie”. Maar hun bezwaren tegen het stikstofbeleid kan men niet los zien van de plannen voor de hervorming van de voedselketen, waarin de traditionele Nederlandse boer buitenspel wordt gezet. Dit blijkt ook uit de samenwerking van het World Economic Forum en de Universiteit van Wageningen in de oprichting van Food Innovation Hubs. Lees hierover meer in editie nr. 26 van De Andere Krant, die zaterdag 9 juli 2022 verschijnt.
In dezelfde editie van De Andere Krant staat ook een artikel over het CETA handelsverdrag waarover de Eerste Kamer 12 juli 2022 gaat stemmen. De invoering van het CETA-verdrag zal leiden tot grootschalige import van Canadees varkens- en rundvlees. Voor het Canadese vlees gelden andere (klimaat)regels dan voor onze Nederlandse boer. Bovendien moet het vlees met vervuilende dieselschepen of stikstof verhogende luchtvaart worden geïmporteerd.
Daaruit blijkt dat het zeer discutabel is dat de boeren om klimaatdoeleinden hun veeteelt moeten afbouwen. De boeren hebben recht van spreken als ze claimen dat het niet écht om stikstof gaat en hebben het recht om te demonstreren tegen de politieke agenda, waarvoor er steeds minder steun lijkt te zijn.
Ella Ster* | bron: ellaster.nl
Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”
[button link=”https://petje.af/ellaster” text_color=”#ffffff” color=”#df007e”]Steun Ella Ster met Petje Af[/button]
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.