Na een jaar van angstcultuur waart er een andere energie. Mensen snakken weer naar vrijheid. Er is behoefte aan een emotionele ontlading, plezier maken en samenzijn. De ideale basis voor het ontstaan van flashmobs. Het zingen van het lied “Danser encore” (opnieuw dansen) is daarbij het nieuwe loflied voor de vrijheid.
In december 2020 verscheen het nummer “Danser Encore” van de HK-groep en de Saltimbanks op Youtube, uit protest tegen de gezondheidsmaatregelen van de overheid. Een flashmob is een flitsend, kortstondig en onaangekondigd optreden van muzikanten, zangers en of dansers. Op 4 maart 2021 kwamen enkele tientallen mensen bijeen op Gare du Nord in Parijs. Een maand later waren er in een vergelijkbare flashmob zo’n vijftig mensen in het Parijse Gare de l’Est.
Ze zongen dit lied in koor in het midden van de stationshal uit protest tegen de coronamaatregelen. De songtekst bekritiseert de maatregelen die de regering heeft genomen om de pandemie te bestrijden. Het is eveneens een manier om aandacht te vragen voor de sluiting van de culturele sector, waardoor artiesten en muzikanten hun vak niet meer kunnen uitoefenen.
Verbindend lied
Het vrolijke lied met de aanstekelijke melodie verbindt niet alleen de artiesten, maar ook de mensen in het publiek, die eveneens snakken naar bevrijding en het oppakken van het gewone leven. Op tal van plaatsen vinden nu flashmobs plaats. Overal verschijnen op pleinen en in straten muzikanten en dansers uit het niets, die dit lied (soms in de originele Franse versie, andere keren in een eigen vertaling) met veel verve spelen, om daarna weer net zo snel te verdwijnen als ze verschenen.
Het publiek — toevallige passanten, of insiders die stiekem op de hoogte waren van de geplande flashmob — doen spontaan mee. Zo ontstaat op organische wijze een indrukwekkende gebeurtenis, die gaandeweg de omstanders verleidt om ook mee te zingen en dansen. De flashmob verdwijnt voordat de handhaving de kans krijgt om op te treden.
De video’s worden online gezet en via social media gedeeld. Inmiddels is de nieuwe trend van flashmobs uit Frankrijk overgewaaid naar andere landen: Italië, Spanje, Duitsland, Portugal en ook in Nederland. Via social media groepen worden oproepen geplaatst, waar de volgende flashmob zal plaatsvinden.
Nederlandse versie van Danser Encore
Er circuleren momenteel verschillende Nederlandse versies van het originele Franse lied Danser Encore. Wanneer je wilt deelnemen aan een geplande flashmob is het goed om te weten welke versie men wil opvoeren.
[toggle title=”Verkorte versie “Wij dansen door”” load=”hide”]WIJ DANSEN DOOR
Luister goed
Wij dansen dag en nacht door – als het moet
Samen stappen wij hier uit – houd moed
Liefde, vrijheid, kracht in overvloed
Nanananananana
Luister goed
Wij dansen dag en nacht door – als het moet
Samen stappen wij hier uit – houd moed
Liefde, vrijheid, kracht in overvloed
Alles lijkt niet meer te kloppen
Deze waanzin is te stoppen
Allen, samen zijn wij sterk – en vrij
In verbinding zijn dat willen wij
Waar wacht je op
Kom mee en dans met mij
Wij zijn degenen die beslissen
Laat ons daarin niet vergissen
‘t Leven laat zich niet beknotten
en samen zijn wij niet te stoppen
Want liefde overwint altijd – jaaaaah[/toggle]
[toggle title=”Uitgebreide versie “Blijven dansen”” load=”hide”]Refrein :
We willen weer blijven dansen
Zie hoe onze gedachten ons lichaam omarmen
Breng ons leven door op een raster van akkoorden
* * * * * * *
Refrein
Wij zijn doorgangsvogels
Nooit volgzaam noch echt wijs
We beloven geen trouw
Bij zonsopgang onder alle omstandigheden
We komen om de stilte te doorbreken
En als ’s avonds op tv
De goede koning heeft gesproken
Kwam de zin aankondigen
We zijn oneerbiedig
Maar altijd met elegantie
Refrein x2
Auto-metro-werk-conso
Zelfverklaring die we ondertekenen
Recept absurditeit
En wee hem die denkt
En wee hem die danst
Elke gezaghebbende maatregel
Elk vleugje veiligheid
Ziet ons vertrouwen wegvliegen
Ze zijn zo vasthoudend
Om ons bewustzijn te beperken
Refrein x2
Laten we niet beïnvloedbaar zijn
Door al deze onredelijke mensen
Wees bang voor verkopers in overvloed
Anguishing, tot op het punt van onfatsoenlijkheid
Laten we weten hoe we ze op afstand kunnen houden
Voor onze geestelijke gezondheid
Sociaal en ecologisch
Onze glimlachen, onze intelligentie
Laten we niet zonder weerstand zijn
De instrumenten van hun waanzin[/toggle]
Het vieren van de (op handen zijnde) bevrijding
Het vrijheidslied werkt aanstekelijk en bevrijdend. Het is een machtig tegengif voor de indoctrinatie, inperkingen en angstcultuur waaraan de bevolking al ruim een jaar is blootgesteld. Er waait een nieuwe energie: de energie van vrijheid, plezier en verbinding. De vertolking van de liefde voor het leven, gevierd door een lofzang voor de vrijheid. Liefde en plezier zijn krachtiger dan angst en onderdrukking. Het is een expressie van de drang om het leven weer te vieren.
Deze flashmobs zullen krachtiger blijken dan de politieke manifestaties en demonstraties, die maar al te vaak met stevige hand zijn onderdrukt. Muziek, plezier, liefde en verbinding hebben een hogere trilling dan repressie en angst. Het systeem en de handhavers van het systeem, inclusief de mainstream media, zullen er daarom alles aan doen om deze muzikale uitingen verdacht te maken en te onderdrukken. Maar de kracht van de flashmob is het spontane en kortstondige karakter. Een groep mensen duikt op onaangekondigde momenten en plekken op om net zo snel weer te verdwijnen. Het laat een indrukwekkende impressie na en verandert de energie, voordat de onderdrukkers kunnen ingrijpen.
Uitnodiging om deel te nemen
Een flashmob is een optreden op een openbare plek, dat men kan aanschouwen of waaraan men vrijwillig kan deelnemen. Door de vertolking van een eenvoudig lied en de laagdrempelige choreografie, is het voor omstanders uitnodigend er zelf ook aan deel te nemen. Het is een tweevoudige gebeurtenis, die zowel live als online plaatsvindt. De boodschap is eveneens tweeledig: het roept op tot verbinding en is eveneens een politiek statement. De muziek is een expressie van creativiteit en levensvreugde, op een speelse, niet-bedreigende manier.
Een flashmob probeert openlijk de dagelijkse gang van zaken te verstoren. Het is per definitie een uitdaging voor de maatschappij, omdat mensen zich plotseling anders gedragen dan het systeem voorschrijft, faciliteert of verwacht. Daarom zijn flashmobs impliciet politiek en demonstratief, omdat ze iets in het gedrag veranderen en daarmee kunnen aanzetten om bepaalde menselijke kernwaarden of -gedachten te bekrachtigen.
Terwijl flashmobs live worden uitgevoerd, worden ze altijd gefilmd en gefotografeerd. Zowel door de organisatoren en als vaak door voorbijgangers. Dit resulteert in een visuele documentatie die wordt verspreid via sociale en digitale mediaplatforms, wat bijdraagt aan de bekrachtiging van de boodschap en (vrijheids)beweging als geheel.
Plezier en verbinding als tegengif voor de angstcultuur
Veel mensen leven momenteel in een realiteit van angst en ongerustheid. Om aandacht te geven aan wat we wel willen, is het belangrijk dat we mentaal uit deze realiteit stappen. Door onze aandacht te verleggen naar andere dingen en ons bezig te houden met dingen die ons vreugde brengen. Daarbij omringen we ons met positieve mensen. Het samen zingen en dansen van een vrijheidslied, kan daarbij heel helend zijn. Als we ons blijven concentreren op ons innerlijk licht en ons richten op datgene wat ons plezier en vreugde brengt, dan verdwijnen onze zorgen en angsten, tenminste in ieder geval op dat moment.
Het plezier en de verbinding van de flashmobs waarbij mensen gezamenlijk een lied voordragen, werkt dan als een krachtig tegengif voor de angst en onderdrukking. Het brengt ons in een energetische staat die tegenovergesteld is aan de agenda die de duistere krachten willen implementeren. Bovendien manifesteren we zo een stukje van de nieuwe wereld zoals we die graag zien. Een wereld waarin we dansen, zingen en plezier maken. Niet omdat het moet, of geld oplevert, maar omdat we hiermee het leven vieren. Wanneer we het leven kunnen vieren, hoeven we niet meer te lijden onder de angst van wat zich mogelijk aandient. Dan lijden we niet ons leven, maar leiden ons leven in een richting die wij voor ons zien.
Ella Ster* | bron: ellaster.nl
Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”
[button link=”https://petje.af/ellaster” text_color=”#ffffff” color=”#0069b4″]Steun Ella Ster met Petje Af[/button]
.
Wil je reageren?
Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle dialoog worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden. Het doel is om elkaar te informeren, niet om te ondermijnen. Wanneer er sprake is van (vermoedelijk) misbruik, kunnen we de toegang blokkeren.
Door het plaatsen van een reactie onder een artikel laat je bepaalde gegevens achter op ellaster punt nl. Lees in onze privacyverklaring hoe er met je persoonsgegevens wordt omgegaan.
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.