Dit is deel drie van de serie ‘Ons scheppend vermogen’. Deel 1 en Deel 2 zijn al eerder gepubliceerd.
We mogen meer controle verkrijgen over onze eigen gezondheid. Hoewel het moeilijk is vast te stellen hoe de natuurwet ‘Oorzaak en Gevolg’ * van invloed is op ernstige ziektes die ontstaan op jeugdige leeftijd (wie gelooft in reïncarnatie en karma zou daar eventueel een oorzaak in kunnen vinden, maar ook genetica kan daarin een rol spelen), zijn veel ziektes die op latere leeftijd ontstaan, te herleiden tot deze natuurwet.
In de meeste gevallen zijn ons voedingspatroon en onze leefstijl, maar ook onze houding ten aanzien van het leven (aannames en gewoontes) debet aan het onstaan van ziektes op latere leeftijd. Doordat er zoveel tijd tussen zit, kan men het niet meer herleiden naar een eerder ontstaan patroon. Hoewel genetische aanleg zeker ook een rol kan spelen, zijn bovenstaande elementen bepalend of de ziekte zich op een bepaald moment wel of niet openbaart.
Waarom moet dit mij overkomen?
Wanneer een ziekte zich openbaart, schrikken veel mensen of zijn verontwaardigd; ‘waarom overkomt mij dit?’ Ze gaan naar de dokter en komen vervolgens terecht in de mallemolen van de gezondheidszorg, waarbij ze de controle over hun ziekte en gezondheid volledig weg geven aan de mensen die geneeskunde hebben gestudeerd. Geneeskunde is een moeilijke studie die veel tijd kost en veel kennis oplevert, toch is het niet zaligmakend. Niet voor niets wordt deze studie vaak ‘Medicijnen’ genoemd, waarbij men vooral ziektebeelden herkent aan symptomen en deze leert bestrijden met behulp van medicijnen. Omdat de werking van ons lichaam enorm gecompliceerd is, hebben deze mensen zich gespecialiseerd. Dat levert absoluut veel kennis op ten aanzien van een specifiek onderdeel van ons fysieke lichaam, maar omdat alles met elkaar samen hangt, ontstaat er ook een groot hiaat als het gaat om alle onderdelen die met elkaar samenwerken, met name als het gaat om de oorzaak van een ziekte.
Men is verontwaardigd als de oorzaak niet wordt gevonden
In de reguliere, medische wetenschap draait alles om reparatie. Maar niet alles kan worden gerepareerd. Mensen vertrouwen volledig op de reparatiekunde van de medici en men is teleurgesteld en zelfs verontwaardigd wanneer er eerlijk wordt gezegd dat de oorzaak van de problemen niet kan worden gevonden. Er wordt gegrepen naar lapmiddelen (medicatie of chirurgie met beperkt effect). Die leveren echter even zoveel bijwerkingen op. Waarvoor dan weer een nieuw lapmiddel uit de kast wordt getrokken. Veel patiënten vinden zichzelf, na een lang onderzoekstraject, terug met dozen vol medicijen op het aanrecht. Hiervoor zijn zelfs speciale doosjes te koop bij de apotheek, zodat per dag kan worden vastgesteld wat er allemaal moet worden geslikt. Dat heeft niets meer met gezondheid te maken.
Herstel van de homeostase
Gezonde voeding, voldoende beweging en frisse buitenlucht, zo min mogelijk stress en een positieve houding ten aanzien van vrienden, familie en het eigen leven, zijn de vruchtbare grond waarop een goede gezondheid kan worden gebouwd. Het lichaam heeft (net als alles wat leeft in de natuur) van zichzelf een zeer sterk zelfgenezend vermogen en zal er –wanneer daartoe gelegenheid wordt geboden- alles aan doen de ‘homeostase’ ofwel de natuurlijke balans te herstellen. Hoewel het lichaam een complex geheel is, dat qua complexiteit niet onder doet voor de werking van ons universum, hoeft de visie op ziekte en gezondheid lang niet zo ingewikkeld te zijn. Er zijn twee paden; de één leidt naar ziekten en de andere leidt naar herstel van de natuurlijke balans en daarmee naar de terugkeer van onze gezondheid of op zijn minst naar een flinke verbetering van die gezondheid. Er zijn situaties waarin het lichaam dermate is beschadigd of aangetast, dat volledig herstel niet meer mogelijk is, maar verbetering is ALTIJD mogelijk.
De oorzaak van ziektes is vervuiling
Sinds de industriële revolutie is onze leefomgeving steeds verder vervuild. Het water, de lucht en ook ons voedsel. Het wereldwijd implementeren van een financieel systeem waarbij het maken van winst de leidraad vormt, verleidt veeteeltboeren ertoe dieren op gruwelijke wijze als productiemiddel te behandelen inplaats van als levend wezen en landbouwboeren om zich te richten zich op weinig producten (monocultuur). Ze zijn gedwongen giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken om voldoende winst te behalen. En dan hebben we nog de voedingsindustrie zelf. Dit zijn grote, afgesloten gebouwen, waar gewone mensen niet komen en waar productieprocessen plaatsvinden die niets te maken hebben het het koken zoals wij dat kennen. Deze producten komen in de supermarkten en worden gegeten. Maar het lichaam kan er niet zo veel mee. Al het voedsel dat industrieel is bewerkt, moet met grote argwaan worden bekeken.
We maken ons huis en de auto regelmatig schoon, maar vergeten al jarenlang ons lichaam te reinigen. De weg naar het gezondmaken van het lichaam begint ALTIJD met het schoonmaken van het lijf (en beter nog, ook de geest). Hieronder een paar tips om het te bewerkstelligen:
- Wie zijn lichaam goed voedt, voedt het met zelfbereid voedsel, dat zo min mogelijk door een industrie is bewerkt.
- Eet veel minder dierlijke producten en zuivel en veel meer groenten en fruit.
- Doe regelmatig een inwendig kuurtje met groene klei. Groene klei staat er om bekend allerlei schadelijke stoffen te kunnen binden. Deze worden met de ontlasting uit het lichaam verwijderd. Deze klei is te koop bij sommige Arabische winkels en bij natuurvoedingswinkels. Doe ’s avonds een flinke desertlepel in een longdrinkglas en vul aan met water. Zet dit glas voor het raam in het maanlicht. Drink de volgende ochtend op. Doe de kuur minstens 1 keer per jaar drie weken achter elkaar. Deze kuur niet doen bij constipatieproblematiek.
- Mediteer (maak je hoofd leeg van gedachtes)
- Drink voldoende water (minstens 1 liter per dag). Dit helpt om schadelijke stoffen uit te scheiden.
Zuurstof is belangrijk voor het lichaam
Zuurstof is betrokken bij allerlei chemische omzettingen in ons lichaam. We kunnen niet leven zonder zuurstof. Door een tekort kunnen op termijn allerlei ziektes ontstaan. Je kunt zorgen dat je voldoende zuurstof in je bloed behoudt door:
- Regelmatig te bewegen. Dat hoeft echt niet intensief, maar wel regelmatig (wandelen bijvoorbeeld) en het liefst in een groene omgeving.
- Het meermalen per week eten van groene groentes. Groene groentes bevatten chlorofyl. Dit is een stof die erg lijkt op de hemoglobine in ons bloed die is betrokken bij het vervoer van zuurstof. Door regelmatig groene groentes te eten, zorg je ervoor dat zuurstof gemakkelijker kan worden opgenomen in het bloed. Je kunt de groentes verwerken in ‘groene smoothies’ en in dagelijkse zelfgemaakte groentesoepen. Zo weet je zeker dat je voldoende groentes binnen krijgt.
- Bewust adem te halen. Veel mensen ademen oppervlakkig. Let op je ademhaling als je wandelt of loopt en haal regelmatig dieper en bewust adem.
Beweging en buitenlucht zorgen voor sterke botten
Oudere mensen krijgen vaak zwakkere botten en worden stram. Wie niet beweegt, verliest op termijn soepelheid. Je kunt soepel blijven door jezelf regelmatig goed te rekken en te strekken (hoef je echt niet voor naar de sportschool). Yoga is ideaal om lenig te blijven. Maar om sterke botten te behouden is het ook weer belangrijk regelmatig buiten te lopen (zonlicht zorgt ervoor dat we vitamine D binnen krijgen en dat is belangrijk voor de botten) en er moet kracht op botten gezet worden om ze sterk te houden. Omdat we op het Noordelijk halfrond wonen is het verstandig in de winter een D3/K2 supplement te slikken. We krijgen hier gewoon niet voldoende zonlicht om een tekort te voorkomen.
Ga niet per definitie akkoord met wat medici je vertellen
Oudere mensen hebben vaak een hogere bloeddruk en een verhoogd LDL cholesterol. Huisartsen schrikken al bij een bovendruk van 140 (120 is standaard) of hoger en adviseren al snel farmaceutica als bloeddrukverlagers en cholestorolverlagers. Deze middelen hebben vaak vervelende bijwerkingen, bovendien is het zeer controversieel dat een hoog (HDL) cholesterol bijdraagt aan het ontstaan van hart- en vaatziektes. Ook is niet duidelijk hoe ‘gevaarlijk’ een hogere bloeddruk is voor ouderen, zoals dit artikel uit 2009 in Trouw aantoont.
Het is altijd de moeite waard zelf onderzoek te doen of je door middel van bewustwording en het aanpassen van voeding en leefstijl zèlf verbeteringen kunt creëren in je gezondheid. Medici weten heel veel, maar ze zitten vast in een systeem dat erg is is verwoven met de farmaceutische industrie.
En dat industriën, doordat ze zijn gebaseerd op het systeem van winst maken, niet altijd onze belangen voorop stellen, moge inmiddels duidelijk zijn.
* De universele wet van Oorzaak en Gevolg stelt dat er niets bij toeval of buiten het werkingsgebied van de Universele Wetten gebeurt. Iedere actie levert een reactie of gevolg op en we ‘oogsten wat we hebben gezaaid’. Wij zelf zijn verantwoordelijk voor het scheppen van onze werkelijkheid. De wet zorgt er ook voor dat we uiteindelijk ons ware Zelf ontdekken.
Meer lezen?
Wie meer wil weten over de werkwijze van farmaceutische industrie kan het best het boek van Peter C. Gotzsche lezen; “Dodelijke medicijnen”.
Overweeg om de boeken bij je lokale boekhandel te kopen of te bestellen, zodat je de lokale middenstand steunt.
Cassandra de Wit | bron: ellaster.nl
Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”
Ontdek meer van Ellaster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.